Identifiera orsaken till kortslutningen

De flesta upplever kortslutning som ett irriterande problem. Och med rätta, för en kortslutning kan hindra dig från att använda el i en eller flera delar av ditt hem. Vill du få tillbaka strömmen så snart som möjligt? Då handlar det inte bara om att bara vrida strömbrytaren i mätarskåpet. Nej, mycket mer måste göras för att fixa en kortslutning. Men hur vet du egentligen var kortslutningen exakt är? Är felet orsakat av en defekt i en enhet eller är problemet med själva elinstallationen? För att ta reda på det måste du undersöka.

Har du faktiskt en kortslutning?

Många antar omedelbart att de har att göra med en kortslutning när de inte längre har ström i en del av sitt hem. Detta behöver dock inte alltid vara fallet. Till exempel när de arbetar på vägen i ditt område kan de ha träffat en kabel medan de grävde. Som ett resultat kan kraften i en del av ditt hem inte längre fungera. Dessutom kan det också vara så att det finns ett regionalt strömavbrott. Kontrollera alltid detta i ditt område innan du bestämmer dig för att konvertera alla typer av brytare i mätarskåpet. Gräver de inte och finns det inget strömavbrott i området? Då finns det en god chans att du verkligen har att göra med en kortslutning.

Spåra källan

Kortslutning kan orsakas av en elektrisk enhet. Om så är fallet kan du hitta den drabbade enheten relativt enkelt. På vilket sätt? I första hand titta i mätarskåpet. Har en omkopplare vänt? Då indikerar detta ofta att kortslutningen orsakas av en enhet som är ansluten till relevant grupp. Sedan kartlägger du vilka enheter som är anslutna till gruppen. Ta då bort alla kontakter för dessa enheter från vägguttaget. Gå sedan tillbaka till mätarskåpet och sätt på vippomkopplaren igen. Funkar det igen? Då orsakas kortslutningen verkligen av en av enheterna. För att avgöra vilken enhet som är den skyldige, koppla in pluggarna i uttaget, en åt gången. Slocknar strömmen så fort du ansluter en viss enhet till vägguttaget? Då orsakas kortslutningen av denna enhet.

Kortslutning i installationen

Det måste dock alltid vara så att en kortslutning orsakas av ett problem i någon av dina elektriska apparater. Kortslutning kan också finnas i din elektriska installation. I så fall är problemet mycket mer ihållande och du har förmodligen inte längre tillgång till el i hela ditt hem. Om så är fallet för dig är det inte klokt att experimentera med installationen själv. Det finns en chans att du bara förvärrar problemet. I händelse av kortslutning i den elektriska installationen är det lämpligt att ringa en elektriker. Kontakta oss som din elektriker, vi står till din tjänst när som helst alla dagar i veckan i Göteborg och omgivande område.

Ring en elektriker

Kan du inte spåra orsaken till kortslutning i ditt hem? Då är det klokt att ringa in en elektriker. En elektriker måste hantera sådana problem dagligen och vet därför bättre än någon annan hur man kan hitta och avhjälpa orsaken till kortslutningen i ditt hem. Den stora fördelen med att ringa till en elektriker är att du kan vara säker på att problemet kommer att lösas korrekt. När människor försöker fixa en kortslutning själva kan det fortfarande uppstå problem. Detta är inte fallet om du omedelbart ringer till en elektriker vid kortslutning. Kontakta oss som din elektriker i Göteborg!