PERILEX-ANSLUTNING?

Det finns vissa människor som känner till de flesta hemligheter och knep inom elektronik. Dessa är främst människor som till exempel är elektriker. Är du inte en av dem? Då är chansen att du inte vet vad en perilex-anslutning exakt är. Det är dock lätt att lära sig, särskilt när du snart flyttar in i ett nybyggt hem eller börjar renovera ditt kök. Varför? För då är det mycket troligt att du kommer i kontakt med en perilex-anslutning. Först ser det ut som ett normalt vägguttag, men det finns väsentliga skillnader. Du kan läsa allt om det i texten nedan.

Extra neutral tråd och fastråd

Är du nyfiken på vilken perilex-anslutning skiljer sig från ett standarduttag? Vi förklarar det kort här. Skillnaden mellan dessa två uttag är i kraften. En perilex-anslutning kan leverera tvåhundratrettio volt två gånger, medan ett standarduttag inte går längre än tvåhundratrettio volt en gång. Med en perilex-anslutning har du fler alternativ. Skillnaden i kraft orsakas av en extra brun och blå tråd. Med en perilex-anslutning finns två av dessa trådar. Med ett standarduttag är detta bara ett.

Justering av mätarbox

En perilex-anslutning innebär att en justering måste göras i elcentralen. Eftersom denna anslutning ger dubbel ström måste en perilex-anslutning ligga bakom två grupper. Inga andra enheter bör vara i dessa grupper. Om flera enheter finns i en grupp, kommer gruppens strömställare att vända och strömmen går förlorad. Om du vill ha en perilex-anslutning måste du ta hänsyn till detta i ditt skåp. Har du inte längre två grupper gratis? Då betyder det inte att du inte längre kan få en perilex-anslutning. I så fall måste du utöka ditt gruppskåp med minst två extra grupper. På detta sätt kan en perilex-anslutning fortfarande realiseras.

Råd: ha en perilex-anslutning installerad

Det är mycket komplicerat att installera en perilexinstallation. Vi råder dig därför att inte göra detta själv. Det finns en god chans att något kommer att gå fel. Det är synd, eftersom du inte kommer att kunna använda din perilex-anslutning på grund av en felaktig installation. Dessutom kan en farlig situation uppstå om du inte installerar allt ordentligt. Vill du vara säker på att allt är korrekt anslutet och fungerar? Få en perilexinstallation installerad av en elektriker i Göteborg.