STÄMNINGSBELYSNING

Under vintermånaderna är det inte bara kallt, det blir också mycket mörkare än på sommaren. För att kunna se vad du gör, slå på belysningen hemma på kvällen. Belysning kan ha olika funktioner numera. Till exempel är grundbelysningen avsedd att belysa ett rum tillräckligt. Funktionell belysning hjälper dig att utföra vissa uppgifter som du inte kan se utan ljus. Vi har också humörbelysning. Denna belysningsform är idealisk under de mörka dagarna.

Mjukt ljus

Funktionell belysning och grundbelysning har ofta en hög ljusintensitet. Ofta används en ljus lampa så att man är säker på att det finns tillräckligt med ljus. Detta är annorlunda vad gäller humörbelysning. I så fall är lampans ljusintensitet mycket lägre. Varför? Eftersom starkt ljus naturligtvis inte är exakt atmosfäriskt. Praktiskt taget all stämningsbelysning har därför mycket mjukare ljus. Detta säkerställer att en trevlig atmosfär skapas. När allt kommer omkring behöver du inte sitta i den ljusa belysningen hela kvällen. Vi kan därför säga att stämningsbelysning ger en varmare känsla än de andra typerna av belysning.

Olika alternativ för humörbelysning

Vill du ha mer humörbelysning i ditt hem under de mörka dagarna? Sedan har du flera alternativ för detta. Först och främst kan du köpa små lampor som du kan sätta på fönsterbrädan eller på bordet, till exempel. Du ansluter lamporna till uttaget och använder sedan omkopplaren på sladden. Du kan dock också placera en dimmer för att använda grundbelysning. Tack vare en dimmer kan du själv kontrollera ljusintensiteten. Vill du ha mer atmosfärisk belysning? I så fall vänder du bara ner dimmern. Därmed är intensiteten lägre, vilket skapar en trevlig atmosfär. Vill du installera en dimmer? Då rekommenderar vi att du lämnar detta till en elektriker från Göteborg. På det här sättet vet du säkert att dimmern fungerar snart!